Relax Bie De Zig

HISTORIE


DE ZIG

De Zig is een natuurgebied dat zich bevindt tussen Kinrooi en Molenbeersel. Het gebied is ruim 66 ha groot en wordt beheerd door Limburgs Landschap vzw.

De naam Zig heeft alles te maken met zegge, en dat 'zegt' veel over de aard van het gebied, want de meeste soorten zeggen (een soort gras) groeien in vochtige tot zeer natte grond. De Zig vormde ooit samen met het Stamprooierbroek en 't Hasselterbroek een groot water- en moerasgebied. In dit gebied, dat doorstroomd werd door Abeek en Lossing, was een visvijvercomplex aangelegd, dat hoge natuurwaarden bezat. In de loop van de 20e eeuw werden de vijvers echter gedempt en vervangen door een populierenaanplant. Vanaf 1993 werd het gebied aangekocht door Limburgs Landschap, dat een herstelproject voor de vijvers uitvoerde. In 2004 waren 35 ha aan vijvers heraangelegd.

Tijdens de werkzaamheden werd een propellerblad gevonden van een hier tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte Britse bommenwerper. Hierbij kwam de piloot om, nadat hij het vliegtuig zo lang in de lucht had weten te houden dat de zes bemanningsleden hadden kunnen springen. Vijf van hen werden weer naar Engeland gesmokkeld, één van hen, die gewond was, werd krijgsgevangen gemaakt. De propeller werd verwerkt in een monument dat op 31 mei 2004 werd onthuld.

Tegenwoordig is De Zig een gebied met vele zeldzame plantensoorten, vogels als watersnip, blauwborst en wintertaling, en libellen als vroege glazenmaker, glassnijder en variabele waterjuffer.
Het gebied maakt deel uit van het Grenspark Kempen-Broek. Het vijvergebied is niet toegankelijk, maar men kan er in de nabijheid kan men wandelend kennismaken met de natuurpareltjes die het gebied rijk is. Vanuit de vogelkijkhut geniet je van een prachtig zicht over de vijvers en waar het te nat onder je voeten wordt, wijzen knuppelpaden je de weg.

Tevens is er een Wandel-, fiets- en menroutenetwerk in de buurt; dus routes voor wandelaar, fietser en ruiter te paard of koets.